söndag 8 januari 2017

Nytt År har det

blivit sen jag sist skrev och jag hade väl tänkt göra ett slags bokslut den sista dagen på år 2016, men det hanns inte med mellan jobb och firande.
Förra året började med ganska bra, men med en massa funderingar runt hur framtiden skulle komma att bli.
Gubben var ju arbetslös och Älva blev myndig detta år.
Många resor söderut blev det tills det tog slut mellan Älva och pojkvännen.
Gubben fick projektanställning i kommunen där vi brukar storhandla och där sorterar han sopor.
Låter som ett straffarbete, men det är ett arbete som måste göras för att vi ska få en bättre miljö och återanvända material som går att återanvända typ plats, metall och tidningar.
Denna kommun och några till sorterar sina sopor i olika plastpåsar med olika färger och det är väl så att folk är lite färgblinda och kastar fel sopor i fel påsar. Och på detta sätt har då gubben jobb ett tag.
Först var det ett halvår och sen ökades det på ett halvår till så i mars i år för vi se om det blir fortsättning.
Älva fyllde 18 och blev vuxen nästan på en gång. Allt gick ganska fort och hon hann avverka några pojkvänner innan hon träffade den rätte. Och då gick det ännu fortare och de flyttade  ihop under sommaren och på hösten tog vårt uppdrag slut.
Men kontakten med henne är inte avbruten och de firade jul med oss och vi nyår med dem.
I slutet av april så åkte jag till Holland med arbetskamrat KE och tittade på alla tulpaner och många andra blommor.
Vi var borta i 6 dagar och åkte buss med guide. 2 nätter på en båt till och från Tyskland, 1 natt på ett hotell och 2 nätter på ett annat hotell. Mycket fick vi se, men vi var ganska trötta på folk när vi kom hem för det blir intensivt och mycket intryck och nya människor.
Sommaren kom där gubbens brorson V tog studenten och går numera i högskolan någonstans i Dalarna.
Jag hade semester i slutet av sommaren och gubben tog en vecka då också och så åkte vi upp till min morbror G som flyttat ifrån den lilla byn där han var ensam att bo året runt till det lite större samhället H.
Han bor i en fin liten kåk som han trivs bra i och det är huvudsaken.
Jag tycker det är jobbigt för jag har tappat ännu en del av mitt ursprung och livet är ju så. På det andra stället där han bodde har jag ju tillbringat mina barndomssomrar och jular. Min mamma bodde ju där när hon var ungdom. Pappas ställe tappade jag för flera år sedan.
Sen kom den förbannade hösten som inte alls har varit rolig eller känts bra.
När vi kom hem från semestern så fick vi veta att gubbens bror U och hans fru U skulle flytta isär.
Älva och hennes sambo E köpte en bil utan att tillfråga gubben och tyvärr var det mycket att göra på bilen för att den skulle fungera bra så de fick låna en liten röd bil som vi hade köpt för ganska billig peng i början på året(eller om det var slutet på 2015).
Den bilen snodde några idioter natten till en måndag.
Så då fick de låna vår buss för att de skulle ha något att åka med och vi trixade lite med bilar här hemma.
De var ute och åkte på torsdagen samma vecka som bilen blev stulen och då gick växellådan på bussen sönder. De fick ta bärgare till närmaste märkesverkstad.
På fredagskvällen hittade polisen den stulna lilla bilen på orten där de bor så det var bara att ringa en bärgare som fick ta den också till närmaste märkesverkstad.
Så där stod vi med 2 trasiga bilar på annan ort, bilen som grabben åker i var på service för det behövdes och Älva och sambos E:s bil kunde vi inte lämna till dem för den hade inte gått igenom besiktningen så de fick låna min bil och jag körde deras tills verkstaden kunde ta hand om den igen.
Vi fick låna en bil av min svägerska S i nån vecka innan de behövde bilen igen och sen fick vi låna en grannes bil i någon månad för han behövde den inte just då.
Den lilla röda bilen gick till skroten för försäkringsbolaget ville inte kosta på en reparation av den och vi fick ut skapligt för den så vi köpte en ny liten bil för de pengarna och som vi tyvärr har fått kosta på lite grann.
Bussen hämtade vi från märkesverkstaden och ställde hos vår verkstad för den första verkstaden skulle ha så himla mycket för att kolla upp växellådan och reparera den och de pengarna lägger vi hellre på vår verkstad. Bussen är fortfarande inte klar för de har inte hunnit tagit hand om den än så vi vet inte om den kommer att rulla något mer än.
När Älva och sambo E var ute med min bil så började servicelampan att lysa och det var knappt att de ville tala om det för mig. Men den fick vänta till vi hade bilar allihopa att köra.
När den väl kom in på service så var det ganska mycket på den som behövde göras och det kostade förstås.
Och mycket pengar har vi inte så de stackars slantar vi har numera får vi hålla hårt i.
Våra hundar började bli gamla och slitna och vi sa att de kommer inte att klara av en vinter så vi hade bestämt oss så långt att oktober ut och sen var vi tvungna att ta det tunga beslutet som ingen djurägare vill göra.
En dag ringde de från stället där pappa bodde och talade om att han var sämre än vanligt, men det var inget direkt akut. Jag åkte inte dit då utan tänkte i mitt stilla sinne att jag åker imorgon.
Mitt i natten ringde de och sa att nu var det akut och gubben och jag slängde oss i bilen, men vi hann inte dit. Vi fick tag i min bror så han kom dit och sen hans sambo och dotter.😭
Vi ordnade med allt vi kunde under dagen och jag blev hemma från jobbet i nästan en vecka. Vi hade bestämt att vi skulle plocka ur lägenheten så fort som möjligt så vi har inte sorterat alla saker efter honom än mer än vissa saker som vi kunde bestämma direkt.
Vi fick 2 datum att välja på för begravningsdag och det senare datumet passade vår faster bättre än det första och så fick det bli.
Och tur var det för jag vet inte hur vi skulle ha fixat resten annars.
För 18 dagar efter att vår pappa hade dött så dog hans bror, vår farbror och hade vi haft det första datumet så hade det varit 3 dagar efter att han dött och det tror jag inte vi hade fixat riktigt.
Jag sjukskrev mig resten av den veckan för jag pallade inte med att träffa folk just då och att i
allt detta så tog vi det svåra beslutet om våra hundar så de somnade in 3 dagar efter att min farbror dött.😭
Vi tyckte väl att det kunde vara nog med detta, men vi hade fel.
Upptäckte att något var konstigt med det yngre marsvinet någon dag efter hundarna fått somna in.
Älvas råtta blev dålig under söndagen.
På måndagen var gubben in med marsvinet till veterinären för en koll och hon fick komma hem och vi skulle bestämma vad/hur vi skulle göra.
På eftermiddagen var Älva med råttan till samma veterinär och tyvärr var råttan så sjuk att det var bara att låta den somna in.😢
Älva och sambo E kom hit och vi begravde råttan här hemma.
Jag passade då på att lite försiktigt tala om att det var något konstigt med marsvinet.
Gubben ringde till veterinären dan efter och fick en tid kommande dag.
De sövde henne och började kolla runt i munnen och upptäcker att hon har gjort illa käken riktigt illa och hon plågas mycket så det var bara att låta henne somna in.😭
Då brast det för gubben och jag lyckades få honom att förstå att han behövde vara hemma någon dag och ta det lugnt. Så han blev hemma resten av den veckan och pappas begravning var på fredagen.
Morbror G och moster K kom på onsdagen och stannade till söndagen.
Älva och hennes sambo kom och begravde marsvinet på söndagen och när de kom hem så låg en av deras kaniner döende i buren. Och vad hon hade gjort förstår vi inte för hon hade varit pigg när de åkte.
Var på farbrors begravning och dagen efter var vi dit igen och plockade ur hans lägenhet.
Så vi har mycket grejer här hemma och gå igenom.
I slutet av november så dog en arbetskamrat till mig i den förbannade sjukdomen cancer. 😡
Så på 1 månad har jag varit på 3 begravningar.
Den siste att gå bort för oss och som vi tyvärr hade förstått att han inte skulle klara sig så länge var lilla hamstern, men han var också 2,5 år och de brukar inte bli så gamla.😢
Jag har mina svackor när jag inte vill, orkar och ids göra någonting. Allt känns besvärligt och trist.
Gubben och jag håller på att lära oss att det är bara honom och jag igen efter alla år där vi har haft kontaktbarn, jourbarn och familjehemsbarn.
Inga myndigheter som lägger sig i vad vi gör eller inte gör osv.
Jag kan säga att det känns ganska tomt och det tråkiga är väl att allt försvann nästan samtidigt, Älva, pappa och hundar
Vi har haft mycket här hemma och jag hade tänkt ta mig i kragen att hälsa på pappa mer nu när energin hade börjat komma tillbaka, men så blev det inte.
Och mitt dåliga samvete för det får jag lära mig att leva med för jag kan inte göra det ogjort det jag inte gjorde.
Men som sagt vi kämpar på här hemma och något vi har fortsatt med(som har varit på tapeten i flera år och som Älva och gubben rev för något år sedan) är att fixa till sovrummet med nya fina tapeter.
Och nästa helg ska vi 2 åka på en kryssning ett dygn och bara vara för att sen fortsätta ha semester tillsammans resten av den veckan och förhoppningsvis göra lite mer här hemma.
Broderat, virkat och stickat har jag orkat göra under året och det har varit skön, lugnande terapi. Och bilder på det jag har broderat har jag lagt upp i bloggen och det kommer jag att fortsätta göra.
Men i detta långa inlägg kommer inga bilder utan det får komma i nästa.
GOD NATT OCH SOV GOTT MINA VÄNNER!
VAR RÄDDA OM VARANDRA!

2 kommentarer:

  1. Det var ju inte alls något bra år, hoppas att det blir ett bättre 2017

    SvaraRadera
  2. Ett riktigt jobbigt år. Nu hoppas vi att 2017 blir lite lättare. Lev väl och må gott!

    SvaraRadera